Det er mye oppmerksomhet rundt Facebook om dagen, og deres praksis rundt å samle informasjon om sine brukere, for å kunne servere dem mest mulig målrettet reklame. Det er tilsynelatende ingen grenser for hva de vil vite, og alt gjøres for å bygge opp en personlig profil som ikke bare beskriver hvem du er, men også hva som er viktig for deg akkurat nå. Men mange tenker ikke over at Google sitter på langt mer informasjon i mange tilfeller. På Facebook velger man til en viss grad hva man ønsker å dele, og man skaper et “persona”. Tingene du søker på, avslører hva du virkelig tenker.
Det er lett å tenke at bedriftene har onde hensikter og vil overvåke oss, men flere ting kan være sant på én gang: bedriftene kan sitte på bekymringsverdige mengder informasjon og overvåke samfunnet mer effektivt enn noen organisasjon i verdenshistorien, men det er ikke ensbetydende med at de har onde hensikter. Moderne utvikling har gitt mange goder: få svar på alle spørsmål umiddelbart, fakturer uten egen virksomhet og ha full orden og hold kontakt med venner over hele verden. Google sin informasjon brukes ikke bare til reklame, men også til å skreddersy tjenester. Jo mer de vet om deg, jo bedre kan de hjelpe deg.
Men som det gamle ordtaket sier: “veien til helvete er brolagt med gode intensjoner”. Spørsmålet er ikke om informasjonen er farlig i dag, men hva den kan brukes til i morgen. Allerede ser vi en politisk ustabilitet i verden som vi ikke har sett siden krigens dager. Fiendebildet har skiftet fra jøder til muslimer, og irrasjonell frykt forsterkes på internett. I verste fall gjentar vi de grufulle feilene vi gjorde på førtitallet.
Informasjon kan være farlig
Under andre verdenskrig ble uskyldige mennesker gasset i hjel simpelthen fordi de tilhørte det jødiske trossamfunnet. På alle andre måter var de som alle andre, men en mikroskopisk forskjell i tolkningen av en mytologisk tekst resulterte i frykt som fikk løpe løpsk, og resultatet ble et av de største folkemordene i verdenshistorien. Hvordan visste de hvem som var jøder? Det fantes registre. Lister. Informasjon gjorde at tusenvis av norske borgere ble drept. Hva kan politisk ustabilitet gjøre med den informasjonen som finnes på servere rundt om i verden i dag?
Søkene dine på internett, for de som ikke er uvanlig bevisste på hva de legger ut, forteller nesten ufattelig mye om deg. En tenåring er usikker på sin legning, en middelaldrende mann lurer på om alkoholismen hans kan kureres, en kvinne vil skjule at hun er utro og en ung muslim har spørsmål om noe imamen har sagt.
Google lagrer din søkehistorikk. Ikke deler av den, ikke i en viss periode. Absolutt alt, til evig tid. Tenåringens tvil om sin egen legning, mannens bekymring om eget alkoholinntak, kvinnens utroskap og muslimens spørsmål om sin families tro er alle lagret på en server i all fremtid. Hvordan ser politikken ut om 20 år? 30? Er vi åpne og liberale, eller autoritære og fremmedfryktige? Har utroskap blitt ulovlig, som det er i mange kulturer? Er homofili en dødssynd igjen? Vi vet ikke. Men informasjonen finnes, og selv om den håndteres ansvarlig i dag, er det ingen som vet hva den kan misbrukes til i morgen.